Linsgryta
Här kommer ett litet recept från en student som är trött på pluggandet för stunden.
Linsgryta trodde jag aldrig att jag skulle stoppa i munnen men oj oj oj. Det här slår all annan mat med hästlängder! Maträtten är helt vegetarisk och fruktansvärt god. Det står i receptet att det är för 4 personer men när jag ätit en portion får jag ungefär 5-6 matlådor över. Billig och nyttig studentmat alltså som är god att värma!
Linsgryta - 4 portioner
3 dl okokta röda linsar
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 msk olivolja
3 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
½ tsk timjan
1 röd paprika
150g fetaost
1 kruka färsk basilika (fast när jag inte har det strör jag bara lite torkad basilika på innan jag kör in det i ugnen)salt + svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225º.
Koka linserna i saltat vatten ca 5 min. Häll av och låt rinna av i sil.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
Dela chilin, skrapa bort fröna och finhacka. Fräs lök och chili i olja på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt de kokta linserna, vatten, fond, krossade tomater och timjan. Koka ihop i 5 min. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm peppar.
3. Häll över allt i en stor/två mindre ugnssäker form.
4. Skär paprika i mindre bitar och lägg i formen, strö över smulad fetaost.
5. Baka i mitten av ugnen 10 min. Garnera med färsk basilika efteråt (om du inte haft torkad basilika innan) och servera gärna med ett gott bröd till.
Innan och efter ugnen.